Källarväggar och även andra grunder under marknivå är alltid omgivna av fuktig mark som kan påverka byggnaden. Detta riskerar att orsaka fuktskador som kan leda till luktproblem, dålig inomhusmiljö och även hälsoproblem. Problemen kan uppstå om källarytterväggarna saknar ett fungerande fuktskydd och det finns fuktkänsliga byggnadsmaterial på insidan av källarytterväggen.
Ett vanligt förekommande problem är bristfällig dränering på dom yttre källarväggarna och att insidan av källarväggarna är beklädda med trä i form av reglar, panel med mer. Detta blir då fuktskadat, det växer mögel, bildas röta och luktar illa i bostaden.
På så sätt är en inredd källare större risk att leda till problem till skillnad från en källare som inte är inredd. Det är även enklare att upptäcka fuktproblem i ett tidigare skede i en källare som inte är inredd. Därför kan en källare som inte är inredd vara bättre för dig som eventuellt tänkt köpa hus med källare, då du kan undersöka skicket lättare samt kan se till att allt byggs som det ska göras ifall att källaren ska inredas.
Om en källare ska inredas ska du tänka på följande,
Aldrig organiskt material som, trä, papper, sågspån i kontakt med källarväggarna eller betongplattan.
God ventilation.
Använd öppna färger, måla med silikatfärg på källaryttervägg.
Stäng aldrig in fukt.
Undvik golvvärme eller rådfråga någon som är expert.
Inträngande vatten - Vatten kan tränga in och fukta upp ytterväggarna och betongplattan om det finns brister i bortledningen av vatten i anslutningen mellan yttervägg och betongplatta.
Regn och ytvatten - Om regn och ytvatten inte avleds ordentligt från källaren kan det orsaka fuktskador.
Otillräcklig uttorkning - Om betong inte torkar ut tillräckligt före golvläggning kommer det troligtvis uppstå fuktskador under golven, i golvmaterialet eller i limmet.
Badrum i källare som är felaktigt utfört - I källare är det alltid viktigt att kontrollera att underlaget, alltså väggarna och golv, inte är för fuktigt eller riskerar att bli för fuktigt över tid. I källare är det vanligt att man har problem med just tillskjutande fukt underifrån.
Tillskjutande fukt förekommer ofta i källare med bristfällig dränering. Tillskjutande fukt betyder att underlaget har ca 100 % relativ fuktighet.
En tätskiktsfolie ska normalt inte monteras på underlag som har en relativ fuktighet på 85 procent eller högre. Vid dessa nivåer kan limmet brytas ner och konstruktionen riskerar att förstöras. Därför är det väldigt viktigt att man har tänkt igenom badrumsrenoveringen ordentligt samt skapat rätt förutsättningar för badrummet, genom att skydda källarväggarnas utsida från fukt och inte stänga in fukten i väggarna.