mrfastigheter

Badrum & fuktskador

Ett rum som ofta drabbas av fuktskador

Visste du att drygt fyra av tio fuktskador inträffar i badrummet? Och vart tredje våtrum i svenska småhus är drabbat av fukt- och vattenskador som är i behov av att åtgärdas omgående. För att undvika dessa dyra och tråkiga skador är det viktigt att våtrum byggs eller renoveras på ett fackmässigt sätt.
Renoverar du om badrummet hemma eller går på visning av en bostad med ett nyligen renoverat badrum? Tänk på att ett nyligen renoverat eller byggt badrum i genomsnitt får drygt 10 anmärkningar/fel vid slutbesiktning av en behörig besiktningsman.  

Varför uppstår fuktskador i badrummet?

En vanlig orsak till fuktskador i badrum är sprickor i tätskiktet för väggar och golv. Våtrumsmatta och våtrumstapet klarar sig lite bättre, dock marginellt. Skadorna beror oftast på sprickor och mattsläpp.

Problem med yt- och tätskikt

Tätskiktet är den viktigaste delen under en badrumsrenovering. Felaktigt monterade tätskikt är vanligt förekommande byggfel som ofta leder till fuktskador och kan innebära både stora besvär och höga kostnader för dig.

När du går på visning kanske bostaden har ett jätte fint nyrenoverat badrum med läckra kakelplattor, takdusch och en skinande handdukstork. Men det du ska fokusera på är vad som finns där bakom. Därför är det alltid viktigt att fråga efter dokumentation och intyg.

Om en plastmatta används som yt- och tätskikt är det enkelt att se om det finns brister eller skador i plasten. Exempelvis en spricka i plastmattan.

Om kakel- eller klinkerplattor används som ytskikt ska ett tätskikt finnas monterat under. Vissa undantagsfall finns dock, exempelvis våtrum med tillskjutande fukt från källarvägg. Eftersom tätskiktet finns under plattorna går det inte att bedöma hur väl tätskiktet fungerar eller om det, i värsta fall, saknas.. Därför måste du alltid begära dokumentation!

Det finns både rollbart tätskikt samt duk att välja mellan. Rollbart tätskikt är precis vad det låter som, en massa likt målarfärg som du rollar fast. Rollbara tätskikt gäller enbart för massiva konstruktioner i både golv och vägg. Exempel på vad massiv konstruktion är, betong, puts eller tegel. Det får inte vara träreglar, spånskivor eller annat organiskt material i vägger eller golv. Om det finns organiskt material ska tätskiktet bestå av duk- eller folie-system.


Kontrollera och rengör golvbrunnen regelbundet 

I anslutning till golvbrunnen sker ofta vattenskador på grund av att vatten läcker in under tätskiktet som är fastsatt i brunnen. Om klämringen, som håller fast tätskiktet i golvbrunnen, lossnar ökar risken för fuktskador. Därför är detta ett område du bör kontrollera extra noggrant när du går på visning av en bostad.
För att minska risken att klämringen lossnar är det därför viktigt att du regelbundet kontrollerar samt försiktigt gör rent golvbrunnen.